AnsweredAssumed Answered

AMD ryzen freezes linux

Question asked by insaf on Jul 14, 2018
Latest reply on Jul 18, 2018 by insaf

I know this quite common issue but cant to make it work properly. Then I use in machine learning tasks my PC just freezes, moreover the task is mostly GPU tasks and total CPU load in less than 20%.

 

Possible solution might be setting in Syslinux Configuration:rcu_nocbs=0-15 because the BIOS didn't have the "Typical Current Idle" Option.

1)

Anyway added to the grub options next things:

idle=nomwait

rcu_nocbs=0-15

GRUB_CMDLINE_LINUX="iommu=soft"

 

Nothing changed.

 

 

2) Deleted  files in .cache  and tmp - nothing changed

 

config 4.13.0-45 generic

dex@dex-pc ~ $ inxi -F && dmesg | grep -i error
System: Host: dex-pc Kernel: 4.13.0-45-generic x86_64 (64 bit)
  Desktop: Cinnamon 3.6.7 Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: System: Gigabyte product: AB350M-DS3H v: Default string
  Mobo: Gigabyte model: AB350M-DS3H-CF v: x.x
  Bios: American Megatrends v: F20 date: 02/06/2018
CPU: Octa core AMD Ryzen 7 2700 Eight-Core (-HT-MCP-) cache: 4096 KB
  clock speeds: max: 3200 MHz 1: 1338 MHz 2: 1372 MHz 3: 1373 MHz
  4: 1373 MHz 5: 1833 MHz 6: 1371 MHz 7: 1278 MHz 8: 1374 MHz
  9: 3898 MHz 10: 3303 MHz 11: 1464 MHz 12: 1458 MHz 13: 1462 MHz
  14: 1468 MHz 15: 1581 MHz 16: 1448 MHz
Graphics: Card: NVIDIA Device 1b82
  Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau)
  Resolution: 1920x1080@60.00hz
  GLX Renderer: GeForce GTX 1070 Ti/PCIe/SSE2
  GLX Version: 4.6.0 NVIDIA 396.37
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] Device 1457
  driver: snd_hda_intel
  Card-2 NVIDIA Device 10f0 driver: snd_hda_intel
  Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.13.0-45-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
  driver: r8169
  IF: enp4s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full
  mac: e0:d5:5e:6b:32:89
Drives: HDD Total Size: 480.1GB (17.2% used)
  ID-1: /dev/sda model: SanDisk_SSD_PLUS size: 480.1GB
Partition: ID-1: / size: 87G used: 40G (49%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
  ID-2: swap-1 size: 42.32GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: None detected - is lm-sensors installed and configured?
Info: Processes: 325 Uptime: 35 min Memory: 2315.6/32182.8MB
  Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35

 

 

Windows 10 works pretty fine, but such problem might also appear than using RDP for 3+ hours.

 

 

What can I do, update linux kernel, update BIOS, which is gigabyte and april 2018 version

Outcomes