35 Replies Latest reply on Apr 1, 2016 4:14 PM by nelissuh

    15.7: DXVA hardware accelerated video playback not working anymore

    joopnl

      I'm using Media Player Classic Home Cinema (MPC-HC) and Kodi (XBMC). DXVA Hardware accelerated video playback in both players stopped working since installing catalyst 15.7. Playback starts, I can hear the audio, but no video is visible. MPC-HC just shows a black screen, Kodi show the menu, and later crashes.

       

      After rolling back the driver using Windows Device Manager everything is working again. (Other 15.7 components besides the driver are still installed.) Disabling DXVA in the video player options also works, but isn't an acceptable workaround. A snippet from Kodi's log:

       

      11:25:05 T:2752  NOTICE: DXVA::CProcessorHD::PreInit - The Direct3d device doesn't support DXVA-HD.

      11:25:05 T:2752  NOTICE: CWinRenderer::Preinit - could not init DXVA-HD processor - skipping

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Thread DVDPlayer start, auto delete: false

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Creating InputStream

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Creating Demuxer

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Opening stream: 0 source: 256

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Creating video codec with codec id: 28

      11:25:05 T:3612  NOTICE: CDVDVideoCodecFFmpeg::Open() Using codec: H.264 / AVC / MPEG-4 AVC / MPEG-4 part 10

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Creating video thread

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Opening stream: 1 source: 256

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Finding audio codec for: 86019

      11:25:05 T:3612  NOTICE: Creating audio thread

      11:25:05 T:3280  NOTICE: Thread RefClock start, auto delete: false

      11:25:05 T:2052  NOTICE: Thread DVDPlayerVideo start, auto delete: false

      11:25:05 T:2052  NOTICE: running thread: video_thread

      11:25:05 T:2052  NOTICE: CDVDVideoCodecFFmpeg::GetFormat - Creating DXVA(1280x718)

      11:25:05 T:4928  NOTICE: Thread DVDPlayerAudio start, auto delete: false

      11:25:05 T:4928  NOTICE: running thread: CDVDPlayerAudio::Process()

      11:25:05 T:4928  NOTICE: Creating audio stream (codec id: 86019, channels: 2, sample rate: 48000, pass-through)

      11:25:05 T:2052  NOTICE:  fps: 23.976024, pwidth: 1280, pheight: 718, dwidth: 1280, dheight: 718

      11:25:05 T:2052  NOTICE: Display resolution DESKTOP : 1920x1080@ 60.00 - Full Screen (16)

      11:25:05 T:2052  NOTICE: D3D: rendering method forced to DXVA processor

      11:25:05 T:2052   ERROR: DXVA - failed executing m_service->CreateVideoProcessor(m_device, &m_desc, rtFormat, 0, &m_process) at line 469 with error 8007000e

       

      I'm having this problem on an AMD A4-3400 APU running Windows 8.1. I was wondering if other people are seeing the same issue (on other hardware) and/or if anyone has any other suggestions besides rolling back the driver or disabling DXVA.

       

      Thanks.

       

      PS. I reported the issue also via the AMD Issue Reporting Form.