AnsweredAssumed Answered

Installed RX580, now VLC/Chrome video playback is slow/choppy

Question asked by malveaux on Apr 13, 2020
Latest reply on Apr 15, 2020 by elstaci

Hello,

 

My HTPC/Gaming box in my living room recently got an upgrade. I went from an nVidia 750Ti to an AMD RX580 8Gb. Gaming is great on it. No issues at all. Maximum settings in all games at 1080p on my TV and its really fun. Happy with the gaming performance. No slow frames or anything, it's great.

 

The side effect, however, is that for some reason, video playback in software like VLC and Media Player Classic with local .AVI HD264 container video files have slow playback. The audio is in sync, but the video FPS seems slow, instead of smooth, like it's under 20 FPS or something. This also happens on websites with Chrome browser, with Amazon, Netflix and Hulu, audio is in sync, but the video seems slow and under 20FPS.

 

This was not happening before at all. So it's gotta be software/driver related as the cables and output haven't changed.

 

I output from my box with an HDMI cable to my Yamaha AVR and then again to my TV via HDMI from the AVR. With my previous 750Ti setup, this worked fine, no issues, video was smooth. With the RX580 and latest Radeon drivers/software, I have this odd slow video in all my playback software and streaming in web browser. The only thing that changed was the RX580 entered the system and the software. It was working before. Now it's just oddly slow at playback of video, specifically. I imagine it may be something with software or settings with respect to the HDMI output to my AVR or something?

 

I have installed K-Lite codecs and tried Shark007 codecs, did not solve the issue.

I have tried turning off HDCP, did not solve the issue.

I have tried turning off "hardware acceleration" in all things, did not solve the issue.

 

This GPU is fantastic for our gaming and I like it for that. But this video playback issue is a real problem as we use this box as a HTPC too, with Kodi, VLC and chrome for streaming video. The audio sync is fine, but the video is just slow FPS it seems, not smooth. I cannot seem to figure out why. And again, it is HDMI out to an AVR and then to a TV. It was fine before with the 750Ti and nVidia software/drivers. Games do not suffer any problems, games are fantastic with this RX580. But the video playback is just a weird thing. It has to be software or settings related or drivers since it was working and this is a much more recent and modern card.


I uninstalled the nVidia drivers/software and installed the latest Radeon drivers as of this week.

 

Any help on what to try to solve this is appreciated!

 

XFX Radeon RX580 GTS XXX Edition 8GTb (RX-580P8DFD6)

HDMI output to Yamaha RX-V385 then HDMI output to 42" LED HDTV

(This worked fine before, now video stream/playback is slow, but gaming is fine)

 

Very best,

Outcomes