AnsweredAssumed Answered

PC don't turn on when using gpu

Question asked by sainath23 on Sep 12, 2019
Latest reply on Sep 12, 2019 by elstaci

Hi I am facing weird problem with my system. I am not able to figure out what exactly gone wrong with my PC.

My system specs are as folllows:

CPU: AMD Ryzen 2600

Motherboard: Asus ROG B450 Strix Gaming.

PSU: Antec 550Watt Neo Eco.

RAM: 2x8GB Corsair Vengeance DDR4 3000Mhz

GPU: GTX 1060 6GB

 

Whenever I try to turn on my PC it won't boot. Nothing happens, no PSU fan start, no CPU fan starts, no motherboard indicator LEDs lighten up. I thought my PSU got some issue so, tried to use my secondary working PSU but still problem didn't solve. I also visited Asus service center for motherboard issue, there they checked my motherboard with their test system and it booted fine. I went back to home without repairing my motherboard.

 

After returning my home, I removed everything except CPU, CPU Fan, GPU and RAM and tried to start by shorting motherboard power pins but still it didn't turned on (Same problem). Then I removed my GPU and tried shorting motherboard power pins and luckily every thing got working i.e. PSU fan started, CPU fan started, and motherboard LED's lighten up. What I understood is if plug my GPU my PC won't even turn on its like a dead PC, but once I remove GPU it starts. I tried to plug my GPU to another PCIe slot still it didn't solve the issue.

 

I reached to conclusion that my GPU got dead, but then why it didn't start with dead GPU like it started without GPU? Any reason?

Outcomes