0 Replies Latest reply on Aug 6, 2018 12:25 PM by arnim

    Firepro W9100 in Ubuntu 16.04.4  on amdgpu-pro 18.20: black screens (on mini-DisplayPort)

    arnim

      I have trouble with a Firepro W9100 in a Dell T630 running Ubuntu 16.04.4 (kernel 4.15.0-29-generic).

      Before updating this setup worked OK but after updating to I can not get the (3)screens, which are connected to the min-DisplayPorts to run. During boot I get the splash-screen for a couple of seconds but then they simply fall back to black.

      On the build-in VGA-port I have another screen, which is running nicely, so I can confirm, that the system is up and running.

      The current AMD driver is amdgpu-pro-18.20-606296.

      I run a some diagnostics on the system (below) but can not find the error. Any help would be highly appreciated.

       

      sudo lshw -C video

        *-display

             description: VGA compatible controller

             product: G200eR2

             vendor: Matrox Electronics Systems Ltd.

             physical id: 0

             bus info: pci@0000:0e:00.0

             version: 01

             width: 32 bits

             clock: 33MHz

             capabilities: pm vga_controller bus_master cap_list rom

             configuration: driver=mgag200 latency=64 maxlatency=32 mingnt=16

             resources: irq:17 memory:90000000-90ffffff memory:91800000-91803fff memory:91000000-917fffff memory:c0000-dffff

        *-display

             description: VGA compatible controller

             product: Hawaii XT GL [FirePro W9100]

             vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]

             physical id: 0

             bus info: pci@0000:83:00.0

             version: 00

             width: 64 bits

             clock: 33MHz

             capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom

             configuration: driver=amdgpu latency=0

             resources: iomemory:3ff0-3fef iomemory:3ff0-3fef irq:142 memory:3ffe0000000-3ffefffffff memory:3fff0000000-3fff07fffff ioport:8000(size=256) memory:c8000000-c803ffff memory:c8060000-c807ffff

      --------------------

      lspci -v |grep -A11 VGA

      0e:00.0 VGA compatible controller: Matrox Electronics Systems Ltd. G200eR2 (rev 01) (prog-if 00 [VGA controller])

          DeviceName: Embedded Video

          Subsystem: Dell G200eR2

          Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 17

          Memory at 90000000 (32-bit, prefetchable) [size=16M]

          Memory at 91800000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]

          Memory at 91000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8M]

          [virtual] Expansion ROM at 000c0000 [disabled] [size=128K]

          Capabilities: <access denied>

          Kernel driver in use: mgag200

          Kernel modules: mgag200

      --

      83:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Hawaii XT GL [FirePro W9100] (prog-if 00 [VGA controller])

          Subsystem: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Hawaii XT GL [FirePro W9100]

          Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 142

          Memory at 3ffe0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]

          Memory at 3fff0000000 (64-bit, prefetchable) [size=8M]

          I/O ports at 8000 [size=256]

          Memory at c8000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K]

          Expansion ROM at c8060000 [disabled] [size=128K]

          Capabilities: <access denied>

          Kernel driver in use: amdgpu

          Kernel modules: radeon, amdgpu

      --------------------

      -> The Matrox appears to be the build-in card; the FirePro W9100 is recognized as Hawaii XT GL, which is correct.

      --------------------

      ls  /usr/share/X11/xorg.conf.d/

      00-amdgpu.conf            10-radeon.conf            70-synaptics.conf

      10-amdgpu.conf            11-evdev-quirks.conf      70-wacom.conf

      10-evdev.conf             11-evdev-trackpoint.conf

      10-quirks.conf            51-synaptics-quirks.conf

       

      cat /usr/share/X11/xorg.conf.d/00-amdgpu.conf

      Section "OutputClass"

          Identifier "AMDgpu"

          MatchDriver "amdgpu"

          Driver "amdgpu"

      EndSection

       

      Section "Files"

          ModulePath "/opt/amdgpu-pro/lib/xorg/modules"

          ModulePath "/opt/amdgpu/lib/xorg/modules"

          ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"

      EndSection

      --------------------

      -> The directory /opt/amdgpu-pro/lib/xorg/modules does not exist. Instead there is /opt/amdgpu-pro/lib/x86_64-linux-gnu/ which contains

           libamdocl12cl64.so  libamdocl-orca64.so  libOpenCL.so  libOpenCL.so.1

      However, my level of knowledge does not allow me to judge this. What am I doing with this information?

      Or am I worrying about something, which doesn't need any worries?

      --------------------

      The Xorg.0.log is 682 lines long, so I reduced it to the Errors only (in their direct context).

      --------------------

       

        1 Xorg.0.log:

        2

        3 [    15.168]

        4 X.Org X Server 1.19.6

        5 Release Date: 2017-12-20

        6 [    15.168] X Protocol Version 11, Revision 0

        7 [    15.168] Build Operating System: Linux 4.4.0-128-generic x86_64 Ubuntu

        8 [    15.168] Current Operating System: Linux Monster 4.15.0-29-generic #31~16.04.1-Ubuntu SMP Wed Jul 18 08:54:04 UTC 2018 x86_64

        9 [    15.168] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.15.0-29-generic root=UUID=525c0336-050d-46ea-b480-46577c61e4e3 ro quiet splash vt.handoff=7

      10 [    15.168] Build Date: 14 June 2018  05:12:30PM

      11 [    15.168] xorg-server 2:1.19.6-1ubuntu4~16.04.1 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support)

      12 [    15.168] Current version of pixman: 0.33.6

       

      79 [    15.196] (II) LoadModule: "mga"

      80 [    15.196] (WW) Warning, couldn't open module mga

      81 [    15.196] (II) UnloadModule: "mga"

      82 [    15.196] (II) Unloading mga

      83 [    15.196] (EE) Failed to load module "mga" (module does not exist, 0)

      84 [    15.196] (II) LoadModule: "amdgpu"

      85 [    15.196] (II) Loading /opt/amdgpu/lib/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so

      86 [    15.197] (II) Module amdgpu: vendor="X.Org Foundation"

      87 [    15.197]    compiled for 1.19.5, module version = 1.4.0

      88 [    15.197]    Module class: X.Org Video Driver

      89 [    15.197]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0

       

      127 [    15.211] (II) LoadModule: "mga"

      128 [    15.211] (WW) Warning, couldn't open module mga

      129 [    15.211] (II) UnloadModule: "mga"

      130 [    15.211] (II) Unloading mga

      131 [    15.211] (EE) Failed to load module "mga" (module does not exist, 0)

      132 [    15.211] (II) LoadModule: "amdgpu"

      133 [    15.211] (II) Loading /opt/amdgpu/lib/xorg/modules/drivers/amdgpu_drv.so

      134 [    15.211] (II) Module amdgpu: vendor="X.Org Foundation"

      135 [    15.211]    compiled for 1.19.5, module version = 1.4.0

      136 [    15.211]    Module class: X.Org Video Driver

      137 [    15.211]    ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0

       

      194 [    15.217] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"

      195 [    15.217]    compiled for 1.19.5, module version = 1.0.0

      196 [    15.217]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4

      197 [    15.217] (II) glamor: OpenGL accelerated X.org driver based.

      198 [    15.278] (II) glamor: EGL version 1.4 (DRI2):

      199 [    15.278] EGL_MESA_drm_image required.

      200 [    15.278] (EE) modeset(0): glamor initialization failed

      201 [    15.278] (II) modeset(0): ShadowFB: preferred YES, enabled YES

       

      458 [    15.395] (--) RandR disabled

      459 [    15.397] (II) SELinux: Disabled on system

      460 [    15.397] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable

      461 [    15.397] (EE) AIGLX: reverting to software rendering

      462 [    15.405] (II) IGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer

      463 [    15.406] (II) IGLX: Loaded and initialized swrast