AnsweredAssumed Answered

Radeon(TM) HD8970M not functioning after driver installation

Question asked by cyrilounet on Aug 5, 2016
Latest reply on Aug 6, 2016 by cyrilounet

Hello everyone,

 

I have some problems with the driver installation of my AMD Radeon(TM) HD8970M.

It occurred after installing a fresh Windows installation on my laptop when I wanted to install the driver of all laptop devices especially the driver of my graphic card. 

The installation of the latest driver version of my graphic card is going well.

However, after reboot, Radeon(TM) HD8970M doesn't work. In the Control Panel > System > Device manager, there is an exclamation mark on AMD Radeon(TM) HD8970M line.

The device statut is "Windows has stopped this device because it has reported problems (Code 43)". It's very helpfull...

 

I uninstalled the driver (with AMD Clean Uninstall Utility), reinstalled and reboot. The same problem occured! I repeated these steps 3 times at least!

 

Anyway, I noticed some details which can help:

 

First, when I go in "AMD Radeon parameters" and a window open telling me "No AMD graphics driver installed or is not functioning properly."

 

Second, nearly one minute after the laptop boot, I have the following error :
"Failed to create OpenGL context for format QSurfaceFormat/version 2.0, options QFlags(), depthBufferSize 24, redBufferSize -1, greenBufferSize -1, blueBufferSize -1, alphaBufferSize -1, stencilBufferSize 8, samples -1, swapBehavior 2, swapInterval 1, profile 0).This is most likely caused by not having the necessary graphics drivers installed.

Install a driver providing OpenGL 2.0 or higher, or, if this is not possible, make sure the ANGLE Open GL ES 2.0 emulation libaries (libraries (libEGL.dll, libGELESv2.dll and d3compler_*.dll) are available in the application executable´s directory or in a location listed in PATH."

I don't understand this error... Do I install OpenGL?

 

Finally, fans run anormaly speed. No game or other heavy applications are opened except Firefox. I don't know it's linked to my graphic car problem but I wish to specify it.

 

In advance, thank you for your future help ! (and sorry for my english...)!

 

System description :

 

AMD graphic card : Radeon(TM) HD8970M

Other graphic card : Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller

Laptop built by LDLC, french seller of computer equipments. More details are available here (sorry, it's french and commercial link but there are all information about my laptop here): http://www.ldlc.com/fiche/PB00153404.html

Running on Windows 7 64 bits

Driver version installed : Radeon Crimson 16.7.3

CPU : Intel Core i7 4700MQ

RAM : 16GB

Outcomes