2 Replies Latest reply on Jun 12, 2015 8:41 AM by evoliptic

    enabling directgma feature problem, can't get extension

    evoliptic

      Hello everybody,

       

      i start a new thread regarding one of my issue:

       

      what i want to do is to to enable directGMA on my firepro; so that i would be able to use it with FPGA board card after. For that, i runned the following command (on suse 13.1) after my installation of the amd driver from AMD website :

      aticonfig --initial --adapter=all -f

      aticonfig --set-pcs-val=MCIL,DMAOGLExtensionApertureMB,96

      aticonfig --set-pcs-u32=KERNEL,InitialPhysicalUswcUsageSize,96

       

      i verified so that the pcs were correctly entered :

      aticonfig --get-pcs-key=MCIL,DMAOGLExtensionApertureMB

           Value in hex (decimal): 0x00000060 (96)

      aticonfig --get-pcs-key=KERNEL,InitialPhysicalUswcUsageSize

           Value in hex (decimal): 0x00000060 (96)

       

      and then i reboot. After reboot nevertheless, i don't have extension GL_AMD_bus_addressable_memory when i run glxinfo; and when i try to get the pcs value that i initialized before reboot, here are the results :

      aticonfig --get-pcs-key=KERNEL,InitialPhysicalUswcUsageSize

           Error: Key KERNEL,InitialPhysicalUswcUsageSize not found in PCS database

      aticonfig --get-pcs-key=MCIL,DMAOGLExtensionApertureMB

           Error: Key MCIL,DMAOGLExtensionApertureMB not found in PCS database

       

      here are the results of several command:

      fglrxinfo

      display: :0  screen: 0

      OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.

      OpenGL renderer string: HAWAII XTGL (67A0)

      OpenGL version string: 4.4.13084 Compatibility Profile Context FireGL 14.301.1019

      sudo /sbin/lspci | grep VGA

      02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Hawaii XT GL

      08:00.0 VGA compatible controller: ASPEED Technology, Inc. ASPEED Graphics Family (rev 30)

      and the xorg.conf :

      Section "ServerLayout"

          Identifier     "aticonfig Layout"

          Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0

      EndSection

       

      Section "Module"

      EndSection

       

      Section "Monitor"

          Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"

          Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"

          Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"

          Option      "DPMS" "true"

      EndSection

       

      Section "Device"

          Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"

          Driver      "fglrx"

          BusID       "PCI:2:0:0"

      EndSection

       

      Section "Screen"

          Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"

          Device     "aticonfig-Device[0]-0"

          Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"

          DefaultDepth     24

          SubSection "Display"

              Viewport   0 0

              Depth     24

          EndSubSection

      EndSection

       

       

      Any idea from where is the problem?

       

      thanks in advance for any answer,

      regards

        • Re: enabling directgma feature problem, can't get extension
          chm

          Hi,

          to me this looks like a bug. Can you please let me know which Linux distribution you are using? Can you confirm you are running a 64 Bit version. We will try to reproduce and fix it.

          In the meantime can you try the following to enable DGMA:

           

          1: Switch to runleven 3: init 3

          2: Enabel DGMA:

             aticonfig --set-pcs-val=MCIL,DMAOGLExtensionApertureMB,96

             aticonfig --set-pcs-u32=KERNEL,InitialPhysicalUswcUsageSize,96

          3: Unload driver: rmmod fglrx.ko

          4: Start X: init 5

           

          Now try if the extension is exposed and DGMA was enabled. if it is working you can use it as workaround until we find out why the settings get deleted at boot.

           

          Chris

            • Re: enabling directgma feature problem, can't get extension
              evoliptic

              Hello Chris,

               

              Following your instructions, i indeed get the extensions available when running clinfo and glxinfo. I now need to make the code works .

               

              here are the results you may want to find out the bug :

              uname -a

              Linux ipecamera2 3.11.10-29-desktop #1 SMP PREEMPT Thu Mar 5 16:24:00 UTC 2015 (338c513) x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

              cat /proc/version

              Linux version 3.11.10-29-desktop (geeko@buildhost) (gcc version 4.8.1 20130909 [gcc-4_8-branch revision 202388] (SUSE Linux) ) #1 SMP

               

              to be honest, i wonder if this is not coming by the fact i get this ASPEED graphic card, which is some sort of integrated motherboard graphic card. If you want more, just ask me out of the forum, i think it will be easier.

               

              however, thanks for your prompt answer.