cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Processors

marcusob
Adept I

Solution for USB on AMD Ryzen/x570 Motherboards

Jump to solution

I had the same problem as many people on this forum with the USB ports resetting on my Aorus x570 Elite Wifi motherboard.

I seem to have found a workaround for my config without needing to change any settings in the BIOS ie pcie4->3 etc

I have the following config :

AMD Zen 3 Ryzen 3900x

Gigabyte Aorus x570 Elite Wifi Motherboard - My MB is on the F31q BIOS.

NVidia RTX 3090 

64GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz DDR4

3 X NVMe PCIe4 SSDs (Corsair/Sabrent)

4 x SATA SSDs

1 x SATA 4TB HDD

1000W PSU

To fix it, I used the USP Tree app from here, run it and it shows which USB is plugged into which hub, and the type of the USB :

https://www.uwe-sieber.de/usbtreeview_e.html

For the fix I moved the USBs around until my Oculus Rift S is on its own HUB. Now my USB config looks like this,  and I have not had any issues. 

If you notice the Oculus Rift S is on its own hub. I had to muck about quite a bit to get this config, as the USBs connections on the MB map to the ports below in a weird way. 

My Computer: LIGHTNING - Windows 10 Home x64
|---AMD USB 3.10 eXtensible Host Controller - 1.10 (Microsoft)
|   \---USB Root Hub (USB 3.0)
|       |HS-[1-1]
|       |HS-[1-2]
|       |HS-[1-3]
|       |HS-[1-4]
|       |FS-[1-5]: Intel(R) Wireless Bluetooth(R) - 2× Media, COM7, COM8, COM6, COM9
|       +---[1-6]: Generic USB 2.0 Hub
|       |SS-[1-7]
|       |SS-[1-8]
|       |SS-[1-9]
|       \SS-[1-10]
|---AMD USB 3.10 eXtensible Host Controller - 1.10 (Microsoft)
|   \---USB Root Hub (USB 3.0)
|       |HS-[2-1]
|       |---[2-2]: Rift S USB 2.1 Hub
|       |   |HS-[2-2-1]
|       |   \FS-[2-2-2]: USB Composite Device - COM5, Audio, 2× HID
|       |HS-[2-3]
|       |HS-[2-4]
|       |SS-[2-5]
|       |---[2-6]: Rift S USB Hub
|       |   \SS-[2-6-1]: USB Composite Device - Image
|       |SS-[2-7]
|       \SS-[2-8]
\---AMD USB 3.10 eXtensible Host Controller - 1.10 (Microsoft)
    \---USB Root Hub (USB 3.0)
        |---[3-1]: Generic USB 2.1 Hub
        |   |FS-[3-1-1]: USB Composite Device - Mouse, 2× HID, Keyboard
        |   |FS-[3-1-2]: USB Composite Device - Mouse, Keyboard, 2× HID
        |   |LS-[3-1-3]: USB Composite Device - 2× Keyboard, Mouse, 2× HID
        |   \HS-[3-1-4]
        |43-[3-2]: Unknown USB Device (Device Descriptor Request Failed)
        |---[3-3]: Generic USB 2.0 Hub
        |   |HS-[3-3-1]
        |   |FS-[3-3-2]: Xbox 360 Controller for Windows - HID
        |   |HS-[3-3-3]
        |   \FS-[3-3-4]: USB Composite Device - WebCam, Audio
        |FS-[3-4]: USB Input Device - 2× HID
        |HS-[3-5]
        |HS-[3-6]
        +---[3-7]: Generic SuperSpeed USB Hub
        |SS-[3-8]
        |SS-[3-9]
        \SS-[3-10]

Since doing this I have gone from seeing a USB reset every 20/30 minutes when using the Oculus to 0 resets in the last 4 days.

I hope this helps !!

1 Solution

Accepted Solutions
kingfish
MVP

Re: Solution for USB on AMD Ryzen/x570 Motherboards

Jump to solution

Thanks for that info.... 🙂

There are a couple more work-arounds for the USB issue here > https://community.amd.com/t5/general-discussions/amd-investigating-usb-issues-in-500-series-motherbo...

View solution in original post

1 Reply
kingfish
MVP

Re: Solution for USB on AMD Ryzen/x570 Motherboards

Jump to solution

Thanks for that info.... 🙂

There are a couple more work-arounds for the USB issue here > https://community.amd.com/t5/general-discussions/amd-investigating-usb-issues-in-500-series-motherbo...

View solution in original post