cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Processors

Highlighted
Journeyman III
Journeyman III

Ryzen 1600 benchmark problem

I was in Turkey. A few days ago I bought ryzen 5 1600 processor and tested it, but the results are very low. cpu sıgle thread 789 bench and multithread 5122 Is my processor corrupted

test program  cpuıd cpu-z msı6.jpg5.jpg1.jpg

0 Kudos
4 Replies
Highlighted
Adept III
Adept III

Re: Ryzen 1600 benchmark problem

I find it strange your multiplier is 15.5X which means your cpu is running at 1.55ghz. Core voltage is also rather high.

It is not normal for the CPU to down clock to 15.5X, normal XFR is 22.0X. The only time the cpu will down clock is if the multiplier is set to auto, with a manual overclock the cpu will never down clock. Have you by chance been playing around with P-States or perhaps the processor power management in windows power settings? You could also have a cooling issue, what are your temps?

FYI, there is a new cpu-z, you should get it. Version 1.79, here is mine for refference

CPUZ.jpg

FYI select the window you want to screen shot then use ALT+PRINTSCRN to capture the window, then paste into paint or something.

0 Kudos
Highlighted
Journeyman III
Journeyman III

Re: Ryzen 1600 benchmark problem

Have you found any solution for the problem? I seem to have similar kind of problem. I ran yesterday few benchmarks with my new ryzen 5 1600 and scored only around 480 in cinebench r15. Also 3DMark Fire Strike physics part seemed to be well below expectations. In Fire Strike results was my prozessor "Maximum turbo core clock" exactly in the same region at 1,55 GHz like yours as well.

I didn´t yet have time to run cpu-z but going to try it out asap, as well as check the power management settings in win 10 and try to go through cpu settings in uefi. But if anyone has solution ready, I am more than happy to hear more suggestions since I am with little experience to this.

Basic info of my system, should it be needed:

mobo -  msi mortar b350m

cpu    -  ryzen 5 1600

gpu    -   msi armor rx580 8gb 

ram    -  g.skill ripjaws V 3200 MHz, 16gb dual kit

ssd     - samsung 960 evo 250gb

0 Kudos
Highlighted
Journeyman III
Journeyman III

Re: Ryzen 1600 benchmark problem

I have the exact same problem.

Low Benchmark.jpgLow Benchmark2.jpg

My 1600 is worse than my 8350. This is beyond disappointing. What is going on here?

MSI Tomahawk B350
Ryzen 5 1600

Radeon RX 480
G.skill Ripjaws IV 2x8GB 2400MHz

Samsun 850 EVO

0 Kudos
Highlighted
Journeyman III
Journeyman III

Re: Ryzen 1600 benchmark problem

Yep, looks exactly like mine back then.

I managed to solve it... at least got rid of it. Changed settings few times so that nothing worked anymore, the computer just didn´t muster any signal out of it. After tugging about half my hair out, I found instructions to switch the power off and take the small battery out of motherboard for 15 seconds to even get thing back up and running. Put it back in and started the machine. After that the CPU clock multiplier was normalized and also the performance was there. Now it scores about 1200 cinebench r15. So it seemed that it just needed to get really booted. I´m not aware that I had meddled with the settings other than trying out that msi mobo ready-offered light oc settings but it anyway worked and is worth a try.

EDIT:

Yesterday CPU reduced again to that same 1,55GHz speed. It seemed to happen after updating the uefi/bios. I had turned on that msi gaming turbo feature in bios setup, which then automaticly turned on AMD Coll´n´Quiet feature. First CPU worked fine but after playing GTA V and turning it off, decided the CPU to reduce the speed. I´m sure it was still ok during playing because that has a massive effect to the game. Anyway after that I disabled the game boost and Cool´n´Quiet AND manually set the CPU multiplier to 37 (I think the default is though 32). after the boot everything worked again just fine.

0 Kudos