cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Processors

ghostryderflyby
Journeyman III

Re: 3700X boost issues persist

Same problem, Ryzen 3800X 4.5ghz max boost, Gigabyte Aorus Ultra X570 with F10c BIOS, AMD 09/27/19 chipset drivers, optimized defaults are loaded with XMP enabled on 32gb of 3600mhz CL16 DDR4. Windows power mode is set to Ryzen Performance mode, and I'm running game mode with precision boost overdrive enabled in Ryzen Master. I'm using a Corsair H100i Pro AIO cooler, and temps are never exceeding 70c, but the highest boost frequency I have ever seen the CPU hit in Ryzen Master, and that was for a micro second, was 4264mhz, with the normal being around 4215mhz during testing.

I've watched all the tutorials, followed all the steps, made sure everything is set as it should be to reach advertised maximum boost speeds (it should not be this ridiculously involved to enable advertised max boost speeds), and still the best it will hit is 4.2hgz. Where are my other 300mhz I paid for AMD??? This is a bit ridiculous. I didn't have to do any of this hocus pocus to hit max boosts on my Core i7 3770k.

Update: I ran Cinebench 20 multicore and single core and used HWINFO64 to check temps and mhz. On multicore test, the effective maximum on most cores was 4,167mhz, 4 out of 8 cores topped at 4,442 (split second) maximum, with that also being the maximum reached. Single core was again a 4,442 maximum with a 4,408 effective maximum, with temps peaking around 58c, far below thermal thresholds. Again, where are my other 100-300mhz AMD?

0 Kudos
naman_4130
Adept I

Re: 3700X boost issues persist

For me the cinebench gives inconsistent results but for the most part my Ryzen 3700 is averaging around 4500 pts when it should go to 4700pts on multicore tests, also my clock speeds don't go past 3.95ghz on the multicore test. 

0 Kudos
ghostryderflyby
Journeyman III

Re: 3700X boost issues persist

I'm still stuck using the 07/05/19 Gigabyte chipset drivers, as I can not get the AMD 09/27/19 driver to install (it hangs on "please wait... extraction in progress"), but I did re-flash my BIOS with the same 11/08/19 F10c BIOS. I loaded optimized defaults and enabled XMP.

I re-ran Cinebench 20, monitoring with Ryzen Master and HWiNFO64, and ran it in default mode, precision boost mode, and auto over clock mode. I had read several publications that said you are better to leave the Ryzen 7's alone and run them in default for best performance, and my testing proved this to be true.

Auto Over Clock-

   HWiNFO64- most cores maxed 4,351mhz, one core hit 4,513mhz

   Cinebench 20 score- 4906

Precision Boost-

   HWiNFO64- 1 core maxed 4,391mhz, 6 cores maxed 4,442mhz, one core hit 4,519mhz

   Cinebench 20 score- 4913

Default-

   HWiNFO64- three cores hit 4,442mhz, one core hit 4,466mhz, two cores hit 4,491mhz, two cores hit 4,541mhz

   Cinebench 20 score- 5002

All tests run using AMD Ryzen High Performance mode in Windows power and sleep advanced settings.

Maximum temps never exceeded 73.9c OC'd, and only hitting 65c at default. With a 90c thermal limit on the CPU, clearly there is some head room here, but overclocking reduces performance for some reason, even staying well below thermal limits??

So, I would say if you are overclocking and tweaking, you may want to go back to optimized defaults and default Ryzen Master settings. I'm guessing something wasn't set right in the BIOS settings the first go around, causing the missing mhz. Hopefully I can even eke a bit more performance out her, once I can install the new chipset drivers.

0 Kudos
naman_4130
Adept I

Re: 3700X boost issues persist

Atleast your chip is hitting 5K pts on cinebench, mine runs on stock settings and still gives me 4500 pts max

0 Kudos
ghostryderflyby
Journeyman III

Re: 3700X boost issues persist

Do you have the windows power and sleep advanced settings set to AMD Ryzen High Performance mode? It defaults to balanced mode, and that might be where you are hitting a wall. Also, I found that even though I've never used Edge, it had 8 instances running in the background using memory and cpu cycles. I went into "background apps" and turned Edge and a bunch of other windows froofra off that I never use and re-ran Cenebench, and broke 5k.

Also, I was only hitting 4200mhz before. I re-flashed my BIOS to F10c (Gigabyte board) and set "optimized defaults" and enabled XMP again. After I did that, my system started hitting over 4500mhz. You might be facing a BIOS issue as well, and might try what I did.

0 Kudos
naman_4130
Adept I

Re: 3700X boost issues persist

I've tried closing as many background apps as possible (even going as far as uninstalling my antivirus), have fiddled around with the power plans (AMD high performance gives me 4500 pts as well), have downgraded my bios once, installed the latest bios twice and setting everything to default with AXMP on, I dont know what to do anymore now. Can it be a case of bad chip? I mean I need to know whether going for an RMA would fix this issue.

0 Kudos
misterj
Exemplar

Re: 3700X boost issues persist

naman_4130, please do the following:
Uninstall MSI Afterburner and any other OC and monitor applications except for RM

Clear CMOS

Use AMD Ryzen Balanced, High Performance or Ultimate power plan

Post screenshots of Ryzen Master (RM) only, showing all information - do not cut off top, bottom or sides

Post your power supply specifications

Run Cinebench single thread

Do not OC at all

Tell us exactly what BIOS you are running and post the version and AGESA version as shown in CPU-Z MB tab

Thanks and enjoy, John.

0 Kudos
hardcoregames_
Big Boss

Re: 3700X boost issues persist

couple of things pop up that need attention, AGESA BIOS 1.0.0.4 B is now widely available so update you motherboard.

with the new BIOS the CPU should operate much better

i suggest the default balanced power plan for 99% of gaming needs

0 Kudos
ghostryderflyby
Journeyman III

Re: 3700X boost issues persist

Well hell. If anybody is rocking a Gigabyte X570 board, DO NOT update to the new 11/21/19 F10 BIOS they posted last night. I did and made the rookie mistake of not backing up my 11/08/19 F10c BIOS, which Gigabyte completely pulled down and replaced with the new F10 BIOS.

Long story short, my performance is borked now. On default it now only scores 4890 in Cinebench 20 (I was hitting 5002 on default), Precision Boost Overdrive only scores 4970, and Auto Overclock only scores 4944. Max mhz only hit 4,337 on every core on Default (it was hitting 4,442 on most cores on default), 4,442 on 6 out of 8 cores and 4,491 one core and 4,541 on one core on both Precision Overdrive and Auto Overclock.

Man I really wish I had saved that F10c BIOS. Grrrr.

0 Kudos
hardcoregames_
Big Boss

Re: 3700X boost issues persist

On my MSI X570, the BIOS update improved my rigs stability significantly

0 Kudos