cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Graphics

R7 260x Artifacts Since Crimson Drivers - RX 460 Win 10

Jump to solution

Hello i am (maybe not anymore) an amd lover. Used old AMD cpu's, gpu's etc etc.. also recently bought Ryzen cpu.

Since 1 year or i guess since crimson drivers released i am facing with random time, random place of screen and  small size, artifacts, flickers or something like that(couldnt describe good than this). They are appearing random and not covering all of my screen(small sized)

But its really disgusting and sometimes they make my pc usage so hard... every driver update i always had a hope but every driver update i dissapointed.. i see lots of subjects about this.. all users who is facing with this is really waiting a fix.

its clearly a software issue because when i relaunch game it dissapears. Also if its appearing at game phase, i can sometimes fix it with ALT TAB windows and back to the game.

if its appearing during web browsing or at windows, when i restart pc it dissaperas. never face it at bios or boot screen.

My gpu is AMD r7 260x using it with 460w psu Windows 10 x64 latest. AMD drivers are latest.

(I tried DDU and reinstall drivers.)

My gpu tempatures are normal (idle 30-35 max 80-85)

Just please an offical response. as i said at topic, i dont wanna give up about trusting AMD.

Message was edited by: Matt B

We have updated the title of this discussion with relevant details to better describe your issue.

0 Likes
1 Solution

Accepted Solutions
goodplay
MVP

Re: R7 260x Artifacts Since Crimson Drivers - RX 460 Win 10

Jump to solution

Noobs will be noobs, until they read/learn the capabilities of their pc.

Ryzen 5 5600x, B550 aorus pro ac, Hyper 212 black, 2 x 16gb F4-3600c16dgtzn kit, Aorus gen4 7000s 2tb, Nitro+RX6900XT, RM850, Win.10 Pro..

View solution in original post

0 Likes
28 Replies
pokester
MVP

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution

you didn't give much information but I will do my best with what you did say. Your video card is a minimum 450 watt power supply. You say you have 460 but that really is still right at the minimum. Now not saying you have a bad power supply (especially since you gave no model or other information) plus you gave no model of your video card so we don't know what model R7 260x. Your model video card if it is an Overclock Edition for instance may have even higher requirement. In addition not all power supplies are created equal, and many makers self imposed ratings fall short of their claims. Meaning just because it says it's 460 doesn't mean it is doing it, or it might have at one time but is no longer in good working order.

I would try or maybe have a friend try your card in another machine that meets requirements and see if things change. Your problem, conditions your describing sure sounds like a power issue or overheating issue maybe. Was this card brand new to you? Did it ever work correctly?

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution

Thanks for the answer. This card is 2.5 years old sapphire r7 260x and first 1 or 1.5 year it worked great with my same cpu. as i wrote after crimson the problem has started. thats why i am nearly sure about its a driver issue. i reinstall windows a few times also recenly changed my mobo and cpu (to ryzen). PSU.. hmm maybe but it was working fine before those updates. i dont know its very boring problem.. it appeareas random and generally there is no problem but if it appeareas; black and white squares or some vertical/horizantal lines like corrupted texture, artifact.

and sorry for my broken english

edit: also did furmark test several times at %100 load after 10 min max tempeture is 81-82 i guess its pretty normal for modern gpu's. and also at test never faced with that problem.

just need an attention as a customer when the problem is %90 about amd... maybe a fix patch etc...

0 Likes
Earnhardt
Exemplar

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution
pokester
MVP

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution

What you describe does not sound like the current known issues with drivers. The big current fix that helps most issues from drivers is find power limit slider in wattman  in radeon settings and slide it to the right to its maximum positive position, ie. +50 posibly 20 or 75 even, not sure what your cards max is. You could certainly try this. Does going back to the driver that once worked fix things for you? Have you even tried that? If it does you know it is a software issue at least. If not (and is sure sounds like this is the issue to me) you probably have a hardware issue that no driver will fix. I say this because the symptoms you are explaining just flat out sound heat related. Do you now for sure that your fans are spinning fast under load. Have you tried setting a custom fan profile to spin them a full speed? I'd start there testing. Set the power limit to max and set the fan to 100% see if the issues go away. If it does leave the the power limit at max and you can play with a fan setting more pleasing to your ears that still cools efficiently.

If that does not fix it. Load last known good driver. If that fixes things you know where the issue is. Guru3d.com has a large repository of old drivers if you need to download one.

0 Likes

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution

Thanks for the answer again. I have been using pc for about 20 years and can track my gpu tempeture which seems pretty normal. (30 idle max 81-82, i know those gpu's can reach to 90+) thats why i never tried custom fan profiles or working fan at full speed. why i think its software issue because whenever i restart the game or restarting windows (any game it happens, rarely) (if it happens at game) it dissappears. The power limit slide is the point maybe. it came with an update (am i know wrong ?) and after this update i faced it. i will research it. but maybe amd can research it too. because i am not the only one with facing same problem. when you google it (as artifact flickers after driver update etc.) you can see alot of topics. thanks again.

0 Likes

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution

List your psu's brand name. If it's a cheap brand it could be the problem.

pokester
MVP

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution

Just set the power limit at max and get back to us.

0 Likes

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution

Hello its TX Sonic 460w PSU and using it without any problem for a while. Also the important thing is i have been using this card with that PSU for a year without a problem.

0 Likes

Re: I have been trusting AMD But i will give up, please any offical response !

Jump to solution

Couldnt find it at watmann settings, how can i do that ? and if i do that my tempature will rise ?

edit: i found it. it default to 0. should i rise to max (20 is max) you mean ?

well i tried to activate FRTC (frame rate target control) and lock it to 60 fps seems fix (But it is not testable issue it happens rarely and random.) so i mean i wish it fixed.

edit2: nevermind, setting for FRTC didnt fix it. i still have question about power limit, should i rise it to 20 or lower ?

0 Likes