cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Drivers & Software

AMD_Enjoyer228
Journeyman III

After AMD Software installing the sound starts cracking

Вопрос такой: при включении видеокарты в диспетчере устройств, и/или установке/переустановке дров появляется мерзкие щелчки звука. Проявляются в большей степени в дискорде и телеграме, возможно, в играх; на рабочем столе, браузер, ютуб- все работает окей. Программно она не определяются (например, LatencyMoon'ом), на реплее тоже ничего нет. Пробовал отключать энергосберегайки usb, внутренний динамик, а так же высокоточный таймер событий. Пробовал удалять и устанавливать новые драйверы LAN и аудио. Проблем с жесткими дисками нет, MSI режим на них отключен, настройки прерываний тоже не конфликтуют. Тестировал на забитой мной и переустановленной лицензионной винде. Использую наушники 3.5мм на пару с USB гарнитурой, треск появляется и там и там. Сброс биоса, а так же корректировки onboard device и связанные с realtek audio кодеками настройки ни к чему не приводят... Мой сетап: RX 5600 XT; Ryzen 5500; Asus b450m pro gaming; 16 гб оперативы; БП 600 ватт. Очень прошу поделиться советом/догадками о том, что может быть для меня и тех, кто столкнулся с аналогичной проблемой.

Google translate:

The question is this: when you turn on the video card in the device manager, and/or install / reinstall the driver, nasty clicks of sound appear.
They manifest themselves to a greater extent in discord and telegram, perhaps in games; on the desktop, browser, YouTube- everything works fine.
It is not defined programmatically (for example, Latencymoon), there is nothing on the replay either.
I tried to turn off the usb energy-saving devices, the internal speaker, as well as the high-precision event timer. I tried to remove and install new LAN and audio drivers.
There are no problems with hard drives, MSI mode is disabled on them, interrupt settings do not conflict either.
I tested it on a licensed Windows that I had clogged and reinstalled.
I use 3.5mm headphones paired with a USB headset, crackling appears both there and there.
Resetting the bios, as well as adjustments to the onboard device and settings related to realtek audio codecs do not lead to anything ...
My setup:
RX 5600 XT;
Ryzen 5500;
Asus b450m pro gaming;
16 GB of RAM;
The power supply is 600 watts.
I really ask you to share your advice / guesses about what might be for me and those who are faced with a similar problem.

 

0 Likes
1 Solution
AMD_Enjoyer228
Journeyman III

В моем случае помогло изменение настроек "Pci bus weight 16_1" с  "Авто" на "8х/8х".

Я так понимаю, конфликт был вызван разницей версий PCIe у ASUS b450m PRO GAMING и Ryzen 5500. - это моя лучшая догадка. 

Амд настойчиво закрыли доступ к принудительной настройке ширины шины, скорее всего, если бы можно было залочить скорость PCIe на 3.0, то все было ок.

Translator:

My solution to the problem was to change "Pci bus weight 16_1" from "Auto" to "8x/8x''.

As I understand it, this is caused by a conflict between the motherboard ASUS TUF b450m PRO GAMING with the pci 3.0 version and the risen 5500 processor with the pci 4.0 bus.

Any change of bios firmware did not change the errors.

View solution in original post

0 Likes
1 Reply
AMD_Enjoyer228
Journeyman III

В моем случае помогло изменение настроек "Pci bus weight 16_1" с  "Авто" на "8х/8х".

Я так понимаю, конфликт был вызван разницей версий PCIe у ASUS b450m PRO GAMING и Ryzen 5500. - это моя лучшая догадка. 

Амд настойчиво закрыли доступ к принудительной настройке ширины шины, скорее всего, если бы можно было залочить скорость PCIe на 3.0, то все было ок.

Translator:

My solution to the problem was to change "Pci bus weight 16_1" from "Auto" to "8x/8x''.

As I understand it, this is caused by a conflict between the motherboard ASUS TUF b450m PRO GAMING with the pci 3.0 version and the risen 5500 processor with the pci 4.0 bus.

Any change of bios firmware did not change the errors.

0 Likes